Tussen midden oktober en midden november is het ideale moment om je te laten vaccineren tegen griep. Het duurt immers 2 weken eer de vaccinatie voldoende bescherming biedt. Daarom start vandaag de nieuwe, jaarlijkse campagne om personen die het meeste risico lopen én zorgverleners aan te sporen zich te laten vaccineren. De klemtoon van de campagne ligt dit jaar op de 65+’ers. Met een griepvaccin verlagen ze de kans om ziek uit te vallen en zo allerlei activiteiten te missen. En het behoedt hen voor mogelijke ernstige complicaties.

Dr. Geert Top, vaccinatie-expert van Zorg en Gezondheid: “Mensen ouder dan 65 lopen doorgaans meer risico om door griep geveld te worden en om er ernstige complicaties bij te krijgen. Griepvaccinatie is voor hen dus extra belangrijk. Met onze campagne wijzen we echter niet alleen op de gezondheidsrisico’s. Dankzij griepvaccinatie worden ze niet, of minder ernstig, ziek waardoor ze geen leuke activiteiten moeten missen zoals een geplande uitstap of sociale activiteit.

Risicogroepen voor griep: zorg dat je niets mist

Naast 65+’ers is griepvaccinatie ook belangrijk voor vrouwen die zwanger zijn tijdens het griepseizoen, voor mensen met een chronische ziekte zoals diabetes of ernstige astma en voor iedereen die in een woonzorgcentrum of een zorgvoorziening verblijft. Ook de gezinsleden van deze mensen laten zich best vaccineren.

Voor zwangere vrouwen is het advies dit jaar eenduidiger geworden. De Hoge Gezondheidsraad raadt aan dat alle zwangere vrouwen zich laten vaccineren tijdens het griepseizoen, ongeacht hoe lang ze al zwanger zijn. Vroeger luidde het advies pas te vaccineren in het tweede of derde trimester van de zwangerschap.

Om je te laten vaccineren haal je een voorschrijft bij je arts en het vaccin bij je apotheker. Er is een gedeeltelijke terugbetaling voor personen aan wie het vaccin wordt aanbevolen. Het kost dan ongeveer 6 euro (met mogelijk nog extra terugbetaling via het ziekenfonds). Voor wie in een woonzorgcentrum verblijft (en in sommige andere voorzieningen) is het vaccin gratis. Voor deze mensen moet men niet naar de apotheek. De bestelde vaccins worden ter plaatse geleverd in de instelling. Dit jaar gaat het om vaccins met componenten gericht tegen 4 types griepvirus.

De campagne zal deze doelgroepen informeren en sensibiliseren met onder andere folders, affiches en online spots.