Reisplannen? Dan is ‘t niet voldoende om je in folie te rollen.

Of je nu een exotische reis maakt, een citytrip in Europa boekt of een lang weekend de natuur induikt in buurlanden, je beschermt jezelf beter met een prikje. De Europese Vaccinatieweek focust dit jaar in Vlaanderen op de dicht(er)bij-vakanties. Jongvolwassenen (18-30) die de wereld intrekken – voor plezier, studies of werk – laten zich dus beter vaccineren voor vertrek. Zo vermijden ze dat ze in het buitenland ziek worden. En brengen ze ook geen ziektes als souvenir mee naar huis.

Mazelen

Met de vakantieperiodes in aantocht trekken veel van uw patiënten binnenkort naar het buitenland. En jongvolwassenen (18-30) die de wereld intrekken – voor plezier, studies of werk – zien dit niet altijd als op reis gaan. Of ze gaan op citytrip in Zuid-Europa…
In een aantal landen komt mazelen momenteel veel meer voor dan in België, bv. in Frankrijk en Italië. Dus voor dergelijke landen checkt men best of men 2 vaccinaties gekregen heeft.

Hepatitis A

Heel wat mensen gaan in de zomer ook op familiebezoek in Zuid -Europa of Noord-Afrika en staan er niet bij stil dat in die landen hepatitis A een probleem kan zijn. Zij laten zich best voor de reis vaccineren om ginder of na terugkomst geen geelzucht te krijgen. Zo vermijden ze ziekte voor zichzelf en voor de mensen in hun omgeving na thuiskomst.

Tekenencefalitis (TBE)

In Midden-Europa zijn er landen waar de bevolking massaal tegen tekenencefalitis gevaccineerd werd, zoals in Oostenrijk. Voor wie op natuuruitstap gaat naar streken waar er besmette teken zijn, is het zeker aan te raden zich vooraf te laten vacccineren